Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Σχέδιο απόλυσης των εργαζομένων στο “Βοήθεια στο σπίτι”

Ενα βήμα πριν την απόλυση οι εργαζόμενοι στα προγράμματα “Βοήθεια στο σπίτι”

Ένα βήμα πριν την απόλυση βρίσκονται περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι στα προγράμματα “Βοήθεια στο σπίτι“ σε ολόκληρη την Κρήτη, με τους προωθούμενους κυβερνητικούς χειρισμούς που κόβουν την γέφυρα χρηματοδότησης των κοινωνικών αυτών δομών από το ΕΣΠΑ. ....

Το όλο θέμα έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των εργαζομένων, της τοπικής κοινωνίας που θα στερηθεί τις πολύ σημαντικές υπηρεσίες τους και φορέων που βλέπουν να οδηγείται προς κατάρρευση μια από τις πιο σημαντικές κοινωνικές δομές το τόπου με τόσο ουσιαστική προσφορά σε ανθρώπους που την έχουν απόλυτη ανάγκη.

Το ΕΚΗ μετά από έκτακτη συνεδρίασή του, εξέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας, με το οποίο καταγγέλλει ευθέως την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο τόσο κρίσιμο αυτό θέμα.

Όπως τονίζει, μετά από 10 χρόνια λειτουργίας των δομών αυτών, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολικής του τόπου, η Πολιτεία δεν έχει πάρει τα ανάλογα μέτρα, ώστε να γνωρίζουν πλέον και οι ωφελούμενοι των δομών αυτών αλλά και οι εργαζόμενοι εάν και πώς θα συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες μετά το Δεκέμβριο του 2010 που λήγουν οι συμβάσεις τους.

“Απαιτούμε από την κυβέρνηση τη συνέχιση της λειτουργίας όλων των δομών αυτών, με τους ίδιους εργαζόμενους μιας και η ίδια η Πολιτεία αλλά και οι απλοί πολίτες αποδέχονται το γεγονός ότι είναι από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις της Αυτοδιοίκησης στην τοπική κοινωνία. Δεν είναι όμως δυνατό, δύο μήνες πριν το τέλος της χρηματοδότησης, να μην έχει αποφασιστεί ο τρόπος συνέχισής τους και η μονιμοποίηση των εργαζομένων”.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ Μ.Αλεξάκης, τονίζει ότι υπάρχει σχεδιασμός να μην συνεχιστεί η χρηματοδότηση του προγράμματος ”Βοήθεια στο σπίτι” το οποίο θα χρεωθούν να καλύψουν από 1-1-11 οι Δήμοι. Σε κάποιους Δήμους όπως το Ηράκλειο, ο σχεδιασμός αυτός είναι εφικτός, όμως υπάρχουν άλλοι Δήμοι που αδυνατούν να το κάνουν αυτό όταν δεν μπορούν να καλύψουν άμεσα λειτουργικά τους έξοδα.

Ο ίδιος τονίζει ότι θέση της ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ είναι να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των προγραμμάτων, έστω και με δαπάνες του δημοσίου, αν όχι μέσω ΕΣΠΑ, μέχρι να συγκροτηθούν οι νέοι Δήμοι και να μπορέσουν να λειτουργήσουν με τη νέα τους δομή.

Ο πρώην πρόεδρος της ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ και υποψήφιος δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Νίκος Δρακάκης, με δηλώσεις του στην ”Π” τονίζει ότι εάν η κυβέρνηση πράγματι δεν διασφαλίσει τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ”τινάζονται στον αέρα”, θα πρέπει όλοι οι υποψήφιοι της Αυτοδιοίκησης να παρατήσουν τον προεκλογικό αγώνα και να ξεσηκωθούν στο πλευρό των εργαζομένων, για να μην διαλυθούν οι τόσο σημαντικές αυτές κοινωνικές δομές…

Το όλο θέμα, αναμένεται να ξεσηκώσει το επόμενο διάστημα θύελλα αντιδράσεων, καθώς καταργείται μια από τις πιο σημαντικές δομές που συγκρότησε η Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια, μέσα από την οποία στηρίζονται ευάλωτες ομάδες πληθυσμού στην καθημερινότητά τους.

Ειδικά το πρόγραμμα ”Βοήθεια στο σπίτι”, είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε να παρέχει υπηρεσίες σε γέροντες οι οποίοι είναι κλεισμένοι σπίτια τους, αδυνατούν να μετακινηθούν για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους ή για να καλύψουν άμεσες ανάγκες τους.

Τους ανθρώπους αυτούς αφήνει ακάλυπτους η κυβέρνηση, εάν τελικά επιμείνει στο σχεδιασμό τής μη χρηματοδότησης της συγκεκριμένης δομής, την οποία είναι φανερό ότι ελάχιστοι είναι οι δήμοι που μπορούν να τη στηρίξουν οικονομικά, όταν δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμα και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ… πηγη"patris"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου