Του Ανδρέα Κριτσωτάκη
Μια μεγάλη «βόμβα» ετοιμάζεται να σκάσει το επόμενο χρονικό διάστημα σε ιδιωτικό δημοπρατήριο της Κρήτης, με τη «μαύρη» τρύπα των χρεών να αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Η είδηση αυτή κυκλοφορεί στα χωριά της περιοχής όπου βρίσκεται το ιδιωτικό δημοπρατήριο, με τους αγρότες να είναι ανάστατοι και να ελπίζουν σε ένα θαύμα, προκειμένου να σωθεί η εταιρία και να μη βάλει λουκέτο, για να μπορέσουν και οι παραγωγοί κηπευτικών να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται....
Σύμφωνα πάντως με έγκυρες πληροφορίες, το εν λόγω δημοπρατήριο έχει βουλιάξει και σύντομα θα ακουστεί η «κανονιά».
Η κατάσταση είναι τόσο δραματική ώστε ο ιδιοκτήτης του δημοπρατηρίου χρωστάει ακόμη και στους Αλβανούς υπαλλήλους που είχε, από τους οποίους μάλιστα είχε πάρει μεγάλη βοήθεια στις δικές του καλλιέργειες.
Οι πληροφορίες που έφτασαν στα γραφεία της «Τ» κάνουν λόγο για ένα δημοπρατήριο, το οποίο φέτος είχε τζίρο τουλάχιστον πέντε εκατομμύριο ευρώ. Η αιτία όμως του ναυαγίου είναι οι «τάπες» που έριξαν στον ιδιοκτήτη οι έμποροι και οι αγοραστές με τους οποίους συνεργάστηκε τη χρονιά που πέρασε. Πρόκειται για κάτι απίστευτο κι όμως αληθινό. Να κλείνει μια επιχείρηση με τζίρο πέντε φορές πάνω από τα χρέη. Ένας τζίρος όμως που δεν έχει μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε ρευστό, αφού οι έμποροι που χρωστάνε στην επιχείρηση έχουν εξαφανιστεί.
Οι ακάλυπτες επιταγές κυριολεκτικά τινάζουν την επιχείρηση στον αέρα, με τους πελάτες να ρίχνουν όπως όλα δείχνουν την τελική και μοιραία μαχαιριά, αφού τα λεφτά που χρωστάνε στον επιχειρηματία αγγίζουν το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Οινοποιεία
Με την ίδια κατάσταση έρχονται αντιμέτωπα πολλά μικρά και μεγάλα οινοποιεία της Κρήτης, αλλά και τα καταστήματα που εμπορεύονται γεωργικά εφόδια και φάρμακα. Μετά την πολύ κακή χρονιά για τον τρύγο που έχει επηρεάσει αισθητά την κατανάλωση κρασιού, έρχονται να αποτελειώσουν τους επιχειρηματίες οι ακάλυπτες επιταγές. Είναι ενδεικτικό ότι για πρώτη φορά καταγράφεται πτώση των πωλήσεων τυποποιημένων οίνων στα σούπερ-μάρκετ. Στη δυσμενή αυτή εξέλιξη, εάν προστεθεί και η δυστοκία που υπάρχει σήμερα στις συναλλαγές, όπως είναι τα πιστωτικά όρια, οι ακάλυπτες επιταγές, η ισχνή έως αναιμική δυνατότητα δανεισμού, αντιλαμβάνεται κανείς πώς διαμορφώνεται το πλαίσιο των αιτίων που έχουν οδηγήσει μικρά, αλλά και μεγάλα οινοποιεία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Μεσάζοντες
Και ενώ θα περίμενε κανείς αυτή η εξέλιξη να έχει συνέπεια την ανάλογη διαμόρφωση της τιμής του κρασιού στα ελληνικά ράφια, οι τιμές κυρίως των εμφιαλωμένων οίνων παραμένουν με «μαρμαρωμένη επιμονή» υψηλές, κόντρα σε κάθε λογική λειτουργίας των κανόνων προσφοράς και ζήτησης. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι αυτοί που πληρώνουν την αδιαφορία του κράτους και την αδυναμία να ελέγξει τα καρτέλ και τα «παιχνίδια» των εμπόρων είναι οι αγρότες και οι καταναλωτές.
Γιατί η παραγωγή μειώθηκε
Συνολικά η παραγωγή που συγκεντρώθηκε στα οινοποιεία ήταν μικρότερη κι από τη μειωμένη περσινή παραγωγή.
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, ο περονόσπορος και οι βροχοπτώσεις λίγο πριν τον τρύγο είχαν σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η συγκομιδή. Ταυτόχρονα, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η εγκατάλειψη των αμπελώνων, με τους παραγωγούς να προτιμούν, ακούγοντας τις τιμές που ανακοινώθηκαν, να αφήσουν τα σταφύλια τους ατρύγητα.
Ήδη σήμερα, που έχει ολοκληρωθεί ο τρύγος στις περισσότερες περιοχές, το συμπέρασμα που διεξάγεται είναι ότι φέτος είχαμε πολύ μικρότερο όγκο παραγωγής, είτε εξαιτίας ασθενειών είτε εξαιτίας των κλιματικών φαινομένων.
Οι τιμές για τα σταφύλια τριπλής χρήσης (μαντηλάρι, κοτσυφάλι, βηλάνα Α και Β κ.τ.λ.) κινήθηκαν μεταξύ των 0,18 ευρώ - 0,20 ευρώ/kg, τη στιγμή που την περσινή περίοδο η τιμή τους κυμάνθηκε μεταξύ 0,29 - 0,34/kg.
Και ούτε η ύστατη προσπάθεια από την πλευρά της Ένωσης Αγροτικών Συλλόγων Πεζών για διατήρηση των περσινών τιμών φαίνεται ότι θα κρατήσει τους αμπελουργούς στον κλάδο και την επόμενη χρονιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου