Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

"Γονάτισε" η αγορά του Ηρακλείου

"Καμπανάκι" για την τοπική αγορά ήρθε να χτυπήσει η πολυαναμενόμενη εξειδικευμένη μελέτη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Νομαρχίας Ηρακλείου.
Η μελέτη καταδεικνύει την καθίζηση της αγοράς, με σημεία αναφοράς από τη μια τη μεγάλη πτώση του τζίρου και την απώλεια εσόδων και από την άλλη την έλλειψη ρευστότητας των μικρών επιχειρήσεων του νομού Ηρακλείου, που έχασαν συνολικά 100 εκατ. ευρώ το 2009. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, το 2010 θα είναι μια ακόμη πιο δύσκολη χρονιά....
Η πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη για την προώθηση και οργάνωση των μικρών επιχειρήσεων του νομού Ηρακλείου, η οποία παρουσιάστηκε χθες το πρωί σε ειδική εκδήλωση στο νομαρχιακό μέγαρο, εκπονήθηκε από την ICAP κατόπιν παραγγελίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου.
Διαπιστώνοντας την έντονη πτώση του τζίρου και του περιθωρίου κέρδους των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων του νομού Ηρακλείου, καθώς και τις γενικότερες δυσκολίες στη λειτουργία τους, η Νομαρχία ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και ανέθεσε στην ICAP την εκπόνηση της έρευνας, με στόχο την αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης των επιχειρήσεων, την καταγραφή των εκτιμήσεων των επιχειρηματιών για τις μελλοντικές εξελίξεις και των ενεργειών που σκοπεύουν να αναλάβουν.
Σκοπός δηλαδή της μελέτης ήταν να ρίξει φως στην εικόνα που παρουσιάζει η τοπική αγορά, καταγράφοντας αδυναμίες, πλεονεκτήματα και οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων. Και όντως ήρθε να ρίξει άπλετο φως, επιβεβαιώνοντας, μέσω της επιστημονικής τεκμηρίωσης μιας έρευνας, την εικόνα μιας δοκιμαζόμενης από την κρίση αγοράς που βλέπουμε όλοι στην πράξη.

Καθοδική πορεία

Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπόνηση της μελέτης συλλέχθηκαν μέσω τηλεφωνικών και προσωπικών συνεντεύξεων, ερωτηματολογίων που απεστάλησαν στις εμπορικές επιχειρήσεις του νομού Ηρακλείου, καθώς και από την επεξεργασία των διαθέσιμων δημοσιευμένων ισολογισμών των εμπορικών επιχειρήσεων του νομού για το 2009 με την κατάρτιση ενός ενοποιημένου ισολογισμού.
Από την πρωτογενή έρευνα προέκυψε ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων παρατηρήθηκε πτώση των εσόδων και του περιθωρίου κέρδους για το 2009, καθώς και μείωση του προσωπικού και μεταβολή της απασχόλησης σε σημαντική μερίδα των εμπορικών επιχειρήσεων, ενώ 3 στους 4 επιχειρηματίες εκτιμούν ότι η πορεία της επιχείρησής τους θα είναι καθοδική στο άμεσο μέλλον. Επίσης, ως σημαντικότερα προβλήματα αναδείχτηκαν η έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων (και η δυσκολία εύρεσης χρηματοδότησης από τις τράπεζες), η μειωμένη κατανάλωση, ο έντονος ανταγωνισμός, το παραεμπόριο και τα ακριβά ενοίκια. Ως πιθανότερες ενέργειες προς υλοποίηση από τις επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα αναφέρθηκαν η μείωση δαπανών-λειτουργικού κόστους, η βελτίωση της ποιότητας, η μείωση τιμών και η έμφαση στην προώθηση προϊόντων.
Η αντίληψη σχετικά με την ίδρυση εμπορικών κέντρων στηρίζεται θετικά από μικρό ποσοστό των επιχειρηματιών, αν και η στάση αυτή αντιστρέφεται με την προϋπόθεση συμμετοχής των ίδιων των επιχειρηματιών στο εταιρικό σχήμα που θα διαχειρίζεται το υπό ίδρυση εμπορικό κέντρο.

Δραματική πτώση εσόδων

Από την επεξεργασία του ενοποιημένου ισολογισμού 200 περίπου εμπορικών επιχειρήσεων του νομού Ηρακλείου επιβεβαιώθηκαν τα ανησυχητικά στοιχεία της έρευνας, καθώς παρατηρήθηκε πτώση του κύκλου εργασιών για το 2009 σε σχέση με το 2008 της τάξης του 10% και πτώση των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων που υπερβαίνει το 20%.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για την εικόνα της αγοράς ήταν ο εκπρόσωπος της μελετητικής εταιρείας κ. Μάνος Κοκολάκης, ο οποίος ανέφερε σκιαγραφώντας τα κυριότερα συμπεράσματα της μελέτης: «Τα στοιχεία δείχνουν την πτώση ήδη της αγοράς σε όλα τα επίπεδα. Στα ερωτηματολόγια είδαμε πτώση του τζίρου στο 85% περίπου των επιχειρήσεων που συμμετείχαν και στις μισές από αυτές είχαμε πτώση τζίρου πάνω από 20% για το 2009. Το 2010 είναι ακόμη χειρότερο, όπως το καταλαβαίνουμε όλοι, και είδαμε μάλιστα και μεταβολή της απασχόλησης σε καθεμία από τις επιχειρήσεις με τις οποίες κουβεντιάσαμε.
Αντίστοιχα από τα στοιχεία των επιχειρήσεων της βάσης δεδομένων της εταιρείας μας είδαμε πτώση του τζίρου κατά 10% σε 182 μεγάλες γενικά επιχειρήσεις του νομού, ανώνυμες και ΕΠΕ κυρίως. Η πτώση αυτή του τζίρου αντιπροσωπεύει ένα ποσό της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ, που μειώθηκε το 2009, και ξαναλέω ότι το 2010 περιμένουμε ακόμη μια δύσκολη χρονιά και δύσκολα μεγέθη».

Ατού και αδυναμίες

Στην έρευνα-μελέτη που παρουσιάστηκε χθες καταγράφονται διεξοδικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της τοπικής αγοράς. Όπως προκύπτει συμπερασματικά, στα δυνατά σημεία που χαρακτηρίζουν τις εμπορικές επιχειρήσεις του νομού Ηρακλείου θα πρέπει να αναγνωριστούν το μέγεθος της αγοράς και ο νησιωτικός χαρακτήρας, που δημιουργεί μια σχετική απομόνωση.
Στον αντίποδα, οι κύριες αδυναμίες αφορούν στην έλλειψη ξεκάθαρης στρατηγικής κατεύθυνσης για την ανάπτυξη της αγοράς και την αδυναμία εφαρμογής σύγχρονων κανόνων οργάνωσης και διοίκησης. Οι ευκαιρίες που αναδεικνύονται έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα επέκτασης σε όμορους νομούς και την αξιοποίηση επιδοτούμενων προγραμμάτων, ενώ οι κύριες απειλές προέρχονται από τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, τις επισφάλειες και τη γενικευμένη αρνητική ψυχολογία στην αγορά.
Προκειμένου να επέλθει τόνωση της αγοράς και να αντιμετωπιστούν στο βαθμό του εφικτού οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, θα πρέπει, όπως επισημαίνουν οι μελετητές, να υπάρξουν προσαρμογές και να πραγματοποιηθούν ενέργειες τόσο από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, όσο και από το κράτος και τους λοιπούς φορείς.
Ενδεικτικά, ως προς τις επιχειρήσεις αναφέρονται ενέργειες όπως η λειτουργία των επιχειρήσεων με οικονομικά-επιχειρηματικά κριτήρια και σύγχρονες μεθόδους διοίκησης, η αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, η βελτίωση της προβολής των επιχειρήσεων κ.λπ.

Λεζάντα
Πτώση εσόδων στη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Ηράκλειο διαπίστωσε η πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη για την προώθηση και οργάνωση των μικρών επιχειρήσεων του νομού Ηρακλείου, που παρήγγειλε σε ειδικούς η Νομαρχία Ηρακλείου, και την οποία παρουσίασε η νομάρχης κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη-Ηλιάκη, με ειδικούς μελετητές και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Μανόλη Κουμαντάκη.πηγη"neakriti"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου