Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Αλλαγές για την αναμόρφωση των Πανεπιστημίων

Να αποσαφηνιστούν οι συγκεκριμένοι άξονες των αλλαγών σε επίπεδο διοίκησης και  λειτουργίας των Πανεπιστημίων της χώρας, οι οποίες προωθούνται με νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας ζητά με συγκεκριμένη κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, από την αρμόδια Υπουργό, κα. Α. Διαμαντοπούλου. Ταυτόχρονα, δεν παραλείπει να σημειώσει ότι για το θέμα πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο η Σύνοδος των Πρυτάνεων, για την οποία υπάρχουν ήδη δυναμικές αντιδράσεις από την πλευρά των φοιτητών...
.
Ειδικότερα, ο Βουλευτής σημειώνει στην παρέμβασή του ότι «την Παρασκευή και το Σάββατο 22 και 23 Οκτωβρίου πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο η Σύνοδος των πρυτάνεων» και υπογραμμίζει ότι «κατά τη διάρκεια της Συνόδου πρόκειται να συζητηθούν οι βασικές αλλαγές, στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας».

Ως σημεία αιχμής για τους πανεπιστημιακούς και τους φοιτητές αναφέρει «εκτός από τις αλλαγές σχεδιάζονται από το Υπουργείο Παιδείας σε νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποτελούν τα μειωμένα κονδύλια». Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ότι «έχει κατατεθεί η πρόταση από το  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης –την οποία κατά μέγιστη πιθανότητα πρόκειται να υιοθετήσει η Σύνοδος των Πρυτάνεων- να εξαιρεθεί η παιδεία από την πολιτική λιτότητας».

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι «οι φοιτητές, ενόψει των αλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις, με πορείες και ταυτόχρονη κατάληψη των σχολών τους, αντιδρώντας στις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Στο πλαίσιο αυτό και με σκοπό να μην «ανοίξει νέος κύκλος καταλήψεων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και να προκληθεί νέα πηγή κοινωνικής έντασης», ζητά από την κα. Διαμαντοπούλου να καταστήσει σαφείς τις αλλαγές στις οποίες προτίθεται να προβεί αναφορικά με τη λειτουργία και τη διοίκηση των Πανεπιστημίων της χώρας μας με βάση το προσχέδιο του νέου νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ ρωτά: «εάν ισχύουν οι ενστάσεις χιλιάδων φοιτητών για την «εμπορευματοποίηση» της Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Επίσης, ερωτά εάν «προτίθεται το Υπουργείο να υιοθετήσει την πρόταση εξαίρεσης της Παιδείας από την πολιτική λιτότητας», ενώ ζητά να απαντηθεί «με ποιους τρόπους και μέσα προτίθεται η ηγεσία του Υπουργείου να αποτρέψει τις μαζικές καταλήψεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας και να μειώσει την κοινωνική ένταση που ενδέχεται να προκληθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου