Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Αυξήσεις ως και 10% στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων


Με νέες αυξήσεις των ασφαλίστρων των αυτοκινήτων οι ασφαλιστικές εταιρείες προσπαθούν να ανταποκριθούν στα κριτήρια της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα κληθούν να πληρώσουν ασφάλιστρα αυξημένα ως και 10%, με τις ασφαλιστικές εταιρείες να επικαλούνται ως αιτία... της αναπροσαρμογής την αύξηση των κατώτατων ορίων αποζημιώσεων για σωματικές βλάβες από 500.000 σε 750.00 ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, αναμένεται και η μείωση του χρόνου αποπληρωμής των οφειλών, αλλά και ο εξορθολογισμός στις προμήθειες των διαμεσολαβούντων. Εκτός από την αναπροσαρμογή των κατώτατων ορίων αποζημιώσεων, στην αύξηση των ασφαλίστρων συμβάλλουν η αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες των συνεργείων και των ανταλλακτικών από το 20% στο 23%, καθώς και η επιβολή ΦΠΑ 10% στις ιατρικές πράξεις και για τους δικηγόρους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», μεταβολές επέρχονται και στον τρόπο είσπραξης των ασφαλίστρων, με τις εταιρείες να πιέζουν όλο και περισσότερο για πιο γρήγορη αποπληρωμή, ενώ όσον αφορά την ασφάλιση αυτοκινήτου γίνεται προσπάθεια η καταβολή των ασφαλίστρων να γίνεται άμεσα. Μάλιστα, οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου έχουν ήδη ξεκινήσει ένα σχέδιο είσπραξης ασφαλίστρων το οποίο προβλέπει διάστημα αποπληρωμής 50-60 ημερών ή ακόμη και ενός μήνα.

Σημειώνεται ότι η περίοδος για την απόδοση των ασφαλίστρων κυμαινόταν έως πρόσφατα στους τρεις μήνες, ωστόσο είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου οι οφειλές ξεπερνούν ακόμη και τους 12 μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό αρκετές εταιρείες εφάρμοσαν νέο πλαίσιο είσπραξης των ασφαλίστρων, θέτοντας ως ανώτατο χρόνο στις καθυστερήσεις πληρωμών τους δύο μήνες. Ακόμη, σε λιγότερες περιπτώσεις και για τις πιο μικρές εταιρείες η μικρότερη προθεσμία είσπραξης των ασφαλίστρων φθάνει τον έναν μήνα, προβλέποντας παράλληλα και «μπόνους» σε όλους όσοι καταβάλλουν τα ασφάλιστρα σε ταχύτερο χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα: http://totefteri.blogspot.com/2010/10/10_22.html#ixzz135GHOPvs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου