Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Συναγερμός στο Ηράκλειο

Συναγερμός έχει σημάνει τόσο στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» όσο και σε άλλους πιθανούς στόχους, όπως είναι τα βουλευτικά γραφεία, τα Προξενεία αλλά και τα γραφεία των τοπικών αρχόντων, τόσο λόγω των τελευταίων τρομοκρατικών επιθέσεων, όσο και εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής....


Ύστερα από εισήγηση της Ελληνικής Αστυνομίας και απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας έχουν ανασταλεί και από την Κρήτη για ένα 48ωρο όλες οι εναέριες μεταφορές δεμάτων και μικροδεμάτων στο εξωτερικό, προκειμένου να γίνουν ενδελεχείς έλεγχοι.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ήδη από την περασμένη εβδομάδα τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο ήταν αυξημένα, με την αιτία να μην είναι άλλη από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Στόχος των Αρχών είναι να αποφύγουν τις δυσάρεστες εκπλήξεις σε κάποια από τα εκλογικά κέντρα ή άλλο πιθανό στόχο.
Οδηγίες
Επισημαίνεται ότι οι έλεγχοι ασφάλειας μεταφερομένων αντικειμένων πραγματοποιούνται, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, με μέριμνα και ευθύνη ιδιωτικών εταιριών παροχής Υπηρεσιών Ασφάλειας που συνεργάζονται με τις ταχυμεταφορικές εταιρίες.
Ήδη, σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ενημερωθεί όλες οι εταιρίες ταχυμεταφορών και βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να καταφέρουν να προλάβουν κάποια… επικίνδυνη αποστολή.
Από την πρώτη στιγμή βέβαια τα μέτρα ασφάλειας στο Ηράκλειο και την Κρήτη γενικότερα είχαν αυξηθεί με βάση το σχέδιο που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, με τους αστυνομικούς διευθυντές των νομών να δίνουν εντολές για την αυξημένη προσοχή των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. για τυχόν επιθέσεις στους συνήθεις στόχους σε τέτοιες περιόδους. Έτσι διενεργούνται και εντατικότεροι και συχνότεροι έλεγχοι σε συμφέροντα που πιθανόν να αποτελέσουν στόχο τρομοκρατικής ενέργειας.
Ύποπτα δέματα
Οδηγίες όμως έχουν δοθεί και για τον έλεγχο των φακέλων, των γραμμάτων και των δεμάτων που καταφθάνουν καθημερινά στη Νομαρχία, την Περιφέρεια, τα Προξενεία και τα πολιτικά γραφεία, τα οποία είναι και οι πιθανότεροι στόχοι.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί όλα τα γράμματα θα πρέπει να ελέγχονται από συγκεκριμένα μηχανήματα, τα οποία βρίσκονται στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης».
Οι υπεύθυνοι για την παραλαβή των γραμμάτων στα παραπάνω γραφεία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και παρατηρητικοί. Εάν για παράδειγμα μυρίσουν κάποιο άρωμα ή οινόπνευμα στο φάκελο, εάν δουν κάποια μουτζούρα ή λεκέ, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να καλέσουν την αστυνομία, προκειμένου να ελεγχθεί το δέμα.
Αυτό που πρέπει να προσέξει παράλληλα όποιος παραλαμβάνει γράμματα είναι η ανορθογραφία ή ο αποστολέας. Αν ένα γράμμα είναι ανώνυμο, αναγράφει λανθασμένες ή ύποπτες πληροφορίες και έχει γραμματόσημο που δεν έχει σφραγιστεί, θα πρέπει να μην ανοίγεται και να ακολουθηθεί η παραπάνω διαδικασία.

Αυστηρότερα μέτρα σε Ελλάδα και Ευρώπη
Αυστηρότερους ελέγχους στις αερομεταφορές εμπορευμάτων ζητά τώρα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επιδιώκει να την επιβολή νέων μέτρων κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
«Η τρομοκρατία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο εάν συντονιστούν οι δυνάμεις σε παγκόσμια κλίμακα» αναφέρει η Μέρκελ μετά τα παγιδευμένα πακέτα που «απογειώθηκαν» από την Αθήνα και τα δέματα-βόμβα από την Υεμένη με προορισμό τις ΗΠΑ.
Η γερμανική κυβέρνηση ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσει νέα μέτρα ασφαλείας προκειμένου να προληφθούν τρομοκρατικές επιθέσεις μέσω εμπορικών πτήσεων, δήλωσε σήμερα στο Reuters πηγή προσκείμενη στη γερμανική καγκελαρία.
Οι υπουργοί Εσωτερικών
Το ζήτημα των παγιδευμένων δεμάτων θα απασχολήσει τη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών την προσεχή εβδομάδα. «Η Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσει επί προτάσεων για ένα πακέτο πανευρωπαϊκών μέτρων» δήλωσε ο ίδιος.
Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρει ότι τα παγιδευμένα δέματα που εντοπίστηκαν το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη «θα πρέπει να είναι η αφορμή για να βελτιωθεί ο έλεγχος στις μεταφορές εμπορευμάτων εντός της Ευρώπης, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα».
Σύσκεψη εμπειρογνωμόνων
Ο βαθμός κινητοποίησης που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτυπώνεται στη σύσκεψη εμπειρογνωμόνων που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αξιολογηθούν οι απειλές που σχετίζονται με την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων από την Υεμένη και την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό ο Μικέλε Τσερκόνε, εκπρόσωπος της αρμόδιας για Εσωτερικές Υποθέσεις επιτρόπου, Σεσίλια Μάλμστρομ, στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν εμπειρογνώμονες από τα κράτη - μέλη της Ε.Ε., ειδικοί για τον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών και για τις εμπορευματικές μεταφορές.
Ερωτηθείς αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε παγιδευμένο δέμα, ο Μικέλε Τσερκόνε απάντησε αρνητικά, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι Υπηρεσίες Ασφαλείας της βρίσκονται σε συναγερμό και ελέγχουν όλα τα νεοεισερχόμενα στην Επιτροπή δέματα.
Παπουτσής: να αλλάξει ο νόμος
Θέμα αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να ενισχυθούν οι έλεγχοι και να υπάρχουν αυστηρότερες προϋποθέσεις λειτουργίας των εταιριών ταχυμεταφορών, θέτει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής. Όπως αναφέρει: «Τίθεται ένα σοβαρό θέμα για την ασφάλεια των ταχυμεταφορών. Νομίζω ότι έφθασε η ώρα και σε εθνικό επίπεδο να πάρουμε νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση των ελέγχων και για αυστηρότερες προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών. Αλλά ταυτόχρονα να ανοίξει ένας διάλογος σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εναρμόνιση της νομοθεσίας σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον θέλουμε να υποστηρίζουμε τη Συνθήκη Σένγκεν και πέραν αυτών και σε παγκόσμιο επίπεδο για τη συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες στον κόσμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου