Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Αστεγο το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο

Της Εμμανουέλας Μαραγκουδάκη
Αλλάζουν χέρια… τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου από την 1η Ιανουαρίου 2011, όταν και θα αναλάβουν καθήκοντα πλέον ο νέος περιφερειάρχης Κρήτης και οι αντιπεριφερειάρχες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το σημερινό κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, στην πλατεία Κουντουριώτη, θα στεγάζει τον γενικό διοικητή του Κράτους, ο οποίος θα είναι ένας από τους συνολικά εφτά που θα οριστούν από την κυβέρνηση σε ολόκληρη Ελλάδα, ενώ στα ...
γραφεία της Νομαρχίας, στην πλατεία Ελευθερίας -η οποία δεν θα υπάρχει ως θεσμός πια μετά από την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης από το νέο έτος- θα εγκατασταθούν ο νέος περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης του Ηρακλείου.
Ήδη η αρμόδια Επιτροπή από το υπουργείο Εσωτερικών επισκέφτηκε το Ηράκλειο, προκειμένου να καταγράψει όλα τα δημόσια κτίρια, δηλαδή αυτά που θα στεγάσουν τις αμιγώς κρατικές υπηρεσίες.
Μετά την καταγραφή, πιθανότατα να μείνουν αχρησιμοποίητα κάποια κτίρια, τα οποία θα διατεθούν για να στεγάσουν τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Ωστόσο, αν και έχει γίνει η απαραίτητη καταγραφή των δημοσίων κτιρίων, που θα στεγάσουν τις νέες ενισχυμένες δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τα γραφεία για τον νέο περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη, υπάρχει ακόμη μία σημαντική εκκρεμότητα… καθώς 51 αιρετοί περιφερειακοί σύμβουλοι κινδυνεύουν να μείνουν… χωρίς «σπίτι»!
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, αναζητείται ακόμη η κατάλληλη αίθουσα που θα στεγάσει τις συνεδριάσεις του εν δυνάμει περιφερειακού συμβουλίου, αφού η χωρητικότητα της υφιστάμενης αίθουσας του Νομαρχιακού Συμβουλίου στο Νομαρχιακό Μέγαρο Ηρακλείου δεν επαρκεί για τις αυξημένες ανάγκες του νέου περιφερειακού θεσμού.
Η σύσταση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Όσον αφορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου θα εκλεγούν 25 μέλη, από των Χανίων 13, από του Ρεθύμνου 7 και από εκείνη του Λασιθίου 6

Πενήντα ένα θα είναι τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα αναδειχθούν από τις επικείμενες εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις Υπουργικές Αποφάσεις, που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης.
Η ανάδειξη των περιφερειακών συμβούλων πραγματοποιείται από εκλογικές περιφέρειες που αντιστοιχούν στις περιφερειακές ενότητες, προκειμένου να διατηρηθεί ακέραια η σύνδεση των νέων αυτοδιοικητικών μονάδων με τις τοπικές κοινωνίες. Κάθε εκλογική περιφέρεια θα αντιπροσωπεύεται οπωσδήποτε με τρεις (3) έδρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Όσον αφορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου θα εκλεγούν 25 μέλη, από των Χανίων 13, από του Ρεθύμνου 7 και από εκείνη του Λασιθίου 6.
Ως εκλογική περιφέρεια ορίζεται η γεωγραφική περιοχή των σημερινών Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, με εξαίρεση τη Νομαρχία Αθηνών, η οποία οργανώνεται σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες και τις Νομαρχίες Πειραιώς, Μαγνησίας, Κεφαλληνίας και Καβάλας, των οποίων οι νησιωτικές περιοχές οργανώνονται σε ξεχωριστή περιφερειακή ενότητα. Στην Περιφέρεια Βορείου και Νοτίου Αιγαίου τα όρια των εκλογικών περιφερειών ακολουθούν κατά βάση τα όρια των επαρχιών. Όπως προβλέπουν οι διατάξεις του προγράμματος Καλλικράτης, οι άμεσα αιρετοί αντιπεριφερειάρχες ορίζονται σε επίπεδο νομού, με εξαίρεση την Αττική που ορίζονται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου