Παρελθόν κινδυνεύει να γίνει ένα από τα παραδοσιακά επαγγέλματα (ίσως το μόνο) που απέμειναν στην Κρήτη, αυτό των αποσταγματοποιών τσικουδιάς. Ένα προσχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών στην ουσία καταργεί το επάγγελμα και το…παραδίδει στις μεγάλες ποτοποιίες. Σύμφωνα με το προσχέδιο, που έχει προκαλέσει αναβρασμό μεταξύ των παραδοσιακών αποσταγματοποιών, ο καζανάρης δεν θα μπορεί από τώρα και στο εξής να πουλά τσικουδιά.
Θα μπορεί μόνο να παράγει το προϊόν για…ιδιωτική χρήση, να εξυπηρετεί άλλους αμπελουργούς και αν θέλει να πουλήσει πρέπει να απευθυνθεί αποκλειστικά και μόνο σε ποτοποιό με τον οποίο υποχρεώνεται να υπογράψει σύμβαση. Αυτονόητο είναι,....
λένε οι καζανάρηδες, ότι αν ισχύσει το συγκεκριμένο μέτρο το ωραίο αυτό παραδοσιακό επάγγελμα της Κρήτης θα «σβήσει». Σήμερα στις 4.30 μ.μ. οι καζανάρηδες θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους συνάντηση για το θέμα στις Δαφνές. Προγραμματίζονται και άλλες συναντήσεις, όπως και δυναμικές κινητοποιήσεις, αν δεν αποσυρθεί άμεσα το προσχέδιο που «σηκώνει τη θύελλα».
Μέχρι τώρα οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί μετά από ένα κυκεώνα γραφειοκρατικών διαδικασιών λαμβάνουν άδειες για την παραγωγή τσικουδιάς. Έχουν μάλιστα νόμιμα το δικαίωμα να την εμπορεύονται χύμα σε όλη την Ελλάδα. Πάγιο αίτημα των καζανάρηδων είναι να τους δοθεί έγκριση για τυποποίηση της τσικουδιάς, με το δραστήριο σύλλογο τους να θέτει επίμονα το θέμα σε όλες τις ηγεσίες του αρμόδιου Υπουργείου. Σύμφωνα με το σύλλογο η τυποποίηση είναι ένας τρόπος ώστε να ελέγχεται η παραγωγή και η ποιότητα του προϊόντος. Ουδέποτε όμως έγινε αποδεκτό αυτό το αίτημα. Αντίθετα το Υπουργείο φαίνεται να αποδέχεται τις προτάσεις των ποτοποιών για τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής και της διακίνησης τσικουδιάς.
Τέρμα «από την παραγωγή στην κατανάλωση…»
Έχει μάλιστα μεγάλη σημασία το γεγονός ότι η τσικουδιά είναι από τα προϊόντα που διακινούνται απευθείας από την παραγωγή στην κατανάλωση. Και όσοι καζανάρηδες έχουν δώσει έμφαση στην ποιότητα, ιδιαιτέρως φέτος, έχουν αυξήσει τις πωλήσεις τους. Αξίζει να επισημανθεί ότι βάσει παραστατικών εγγράφων μόνο οι καζανάρηδες του νομού Ηρακλείου πωλούν κάθε χρόνο περίπου 280 τόνους τσικουδιά.
«Τώρα με τα νέα μέτρα που ετοιμάζονται μας υποχρεώνουν να υπογράφουμε συμβάσεις με τους ποτοποιούς για να πουλάμε εκεί την τσικουδιά μας. Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει…» λέει ο κ. Λουκαδάκης.
Όπως ο ίδιος εξηγεί οι ποτοποιοί διατηρούν και καζάνια. Είναι δηλαδή κατά κάποιο τρόπο ανταγωνιστές τους. «Σε αυτούς μας παραδίδει το Υπουργείο!» υπογραμμίζει ο κ. Λουκαδάκης.
«Τους λέγαμε να κάνουν ελέγχους!»
Ανήσυχος και αγανακτισμένος είναι ο πρόεδρος των Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Αντώνης Φραγκιαδάκης. «Πάνε να μας κλείσουν. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση, δεν υπάρχει λογική σε αυτό το μέτρο!» υπογραμμίζει.
Όπως επισημαίνει ο κ. Φραγκιαδάκης χρόνια τώρα οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι. «Τους καλούμε και προφορικά και γραπτά τώρα και χρόνια να μας κάνουν ελέγχους. Όχι μόνο σε 10-20 καζανάρηδες που…συνηθίζουν να πηγαίνουν κάθε χρόνο, αλλά σε όλους! Τους ζητούμε να τυποποιούμε το προϊόν μας για να υπάρχει έλεγχος και από την αγορά, από τους καταναλωτές. Τίποτα δεν έκαναν. Τώρα πάνε να μας κλείσουν!».
Ο κ. Φραγκιαδάκης επισημαίνει ότι ουδείς ενδιαφέρθηκε πώς θα υπογράφονται τα συμβόλαια μεταξύ των παραδοσιακών αποσταγματοποιών και των ποτοποιών, πώς θα καθορίζονται τιμές μέσα σε μόλις 5 ημέρες από την ολοκλήρωση της απόσταξης. «Οι τιμές θα μειωθούν και το επάγγελμα δεν θα συμφέρει πια. Πάνε να μας κλείσουν…» τονίζει ο κ. Φραγκιαδάκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου