Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Ειδική ομάδα κατά της ζωοκλοπής , που βρίσκεται σε έξαρση στο Ηράκλειο

Ειδική ομάδα για την πάταξη της ζωοκλοπής θα δημιουργήσει η τοπική ΕΛΑΣ φιλοδοξώντας να περιορίσει το φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση κυρίως στο νομό Ηρακλείου και λιγότερο στους νομούς Λασιθίου και Ρεθύμνου.
Στις σκέψεις των επιτελών είναι η ομάδα αυτή να αποτελείται κυρίως από άνδρες των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΤΑΕ), αλλά και μερικούς αστυνομικούς οι οποίοι υπηρέτησαν σε ειδικές υπηρεσίες και στην ύπαιθρο και διατηρούν καλές σχέσεις με κατοίκους χωριών όπου έχουν παρατηρηθεί τα περισσότερα κρούσματα...
.
Σκοπός τους σε πρώτη φάση είναι να μπορέσουν να καταστείλουν το φαινόμενο, αλλά και να προχωρούν σε συλλήψεις ζωοκλεφτών , καθώς μέχρι σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν τους δράστες μόνο από τύχη, αφού κατά κανόνα ο νόμος της σιωπής εμποδίζει το έργο των διωκτικών Αρχών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την ευθύνη της κάθε ομάδας και στους τρεις νομούς όπου αναμένεται να δημιουργηθούν αυτές οι υπηρεσίες θα έχει αξιωματικός της ΕΛΑΣ στο βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή, ενώ για τη στελέχωσή της και τη λειτουργία της σε πρώτη φάση, υπεύθυνοι θα είναι οι Ταξίαρχοι Αστυνομικοί Διευθυντές των τριών νομών, κύριοι Γ. Μεσοδιακάκης, Μ.Παναγιωτάκης, Μ.Παραβολιδάκης
«Οι ειδικοί φρουροί γνωρίζουν ήδη τι θα πρέπει να κάνουν σε τέτοιου είδους περιπτώσεις. Οι αστυνομικοί όμως που θα επιλεγούν θα διαχειρίζονται τις πληροφορίες και θα έχουν επαφές με κατοίκους περιοχών που ξέρουν τι συμβαίνει στα μέρη τους» ανέφερε στην «Π» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ.
Η νέα ομάδα σχεδιάζεται να αρχίσει τις εξορμήσεις μετά τις εκλογές κι αφού έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που απαιτούνται για τη στελέχωσή της. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει γνωστό από πόσα άτομα θα αποτελείται η κάθε μία.
«Τα μέλη της θα είναι υπεύθυνα αφενός για την αποτροπή μίας τέτοιας πράξης, αφετέρου για τη συγκέντρωση στοιχείων σε επίπεδο πληροφοριών αλλά και από το σημείο του συμβάντος, προκειμένου οι δράστες να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη» ανέφερε αστυνομική πηγή.
Το θέμα απασχόλησε και χθες την ηγεσία της τοπικής αστυνομίας όπου σε σύσκεψη παρουσία του ΓΑΔΚ Φ. Γεωργόπουλου, αναζητήθηκαν οι τρόποι για το πώς μπορεί να στελεχωθεί η συγκεκριμένη ομάδα.
Για την αστυνομία του Ηρακλείου το μεγάλο αγκάθι εξακολουθούν να είναι οι ζωοκλοπές και κυρίως το γεγονός ότι δεν συλλαμβάνονται οι ζωοκλέφτες που το τελευταίο διάστημα «οργιάζουν» στην ύπαιθρο του νομού.
Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης Φώτης Γεωργόπουλος ζήτησε γι ακόμα μία φορά να αυξηθούν οι προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δραστών ζωοκλοπών και τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ειδικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Οι ζωοκλοπές, παρά το γεγονός ότι το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ είναι αρκετά ικανοποιημένο από την απόδοση της τοπικής Αστυνομίας, εξακολουθούν να αποτελούν ένα άλυτο πρόβλημα που μετριάζει κατά κάποιο βαθμό την πολύ καλή εικόνα που έχει η Αθήνα για το Ηράκλειο.
Οι αστυνομικοί πάντως που έχουν ασχοληθεί με το φαινόμενο των ζωοκλοπών στην Κρήτη τονίζουν ότι το πρόβλημα υπάρχει και θα εξακολουθεί να υπάρχει όσο τα ίδια τα θύματα που τις περισσότερες φορές γνωρίζουν τους δράστες, δεν δίνουν πληροφορίες στις διωκτικές αρχές. Οι ίδιοι αν και γνωρίζουν τις ημέρες που σημειώνονται οι περισσότερες ζωοκλοπές (παραμονές γιορτών, κοινωνικών εκδηλώσεων, νύχτες με πανσέληνο) αναφέρουν ότι οι δράστες είναι γνώστες των περιοχών και των μονοπατιών που θα ακολουθήσουν για να αποφύγουν τους αστυνομικούς που περιπολούν.

Νέα ζωοκλοπή

Μια ακόμη ζωοκλοπή καταγγέλθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας από έναν 48χρονο. Σύμφωνα με την καταγγελία, οι δράστες παραβίασαν τη κεντρική σιδερένια πόρτα του ποιμνιοστασίου του στο χωριό Χαρασός του δήμου Γουβών κι έκλεψαν 70 πρόβατα με κωδικό εκτροφέα και 15 αρνιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου