Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Στοχοποιούν τον Κ. Τζαβάρα για το «ναυάγιο»

Η εξεταστική επιτροπή για τη Siemens αποτέλεσε ένα διευρυμένο «crash test» για τις σχέσεις μεταξύ των στελεχών της Ν.Δ. Ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από τις διεργασίες, αναθέτοντας στο στενό του συνεργάτη Τάκη Μπαλτάκο το συντονισμό και με βασική γραμμή «οι βουλευτές να πράξουν κατά την κρίση τους».
Ομως, η αγωνία ... των υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή για τις παραπομπές, οι ανοιχτοί λογαριασμοί με την Ντόρα Μπακογιάννη και η προφανής αδυναμία των βουλευτών της Ν.Δ. που συμμετείχαν στην επιτροπή να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους που επρόκειτο να βρεθούν στο στόχαστρο, προκάλεσαν εσωκομματικό αναβρασμό. Λίγες μόνο ημέρες μετά τον ανασχηματισμό στην ηγετική ομάδα πρόσωπα που κλήθηκαν να αναλάβουν θέσεις, με πρώτο τον τομεάρχη Δικαιοσύνης Κώστα Τζαβάρα, να χαρακτηρίζονται από την πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ «παντελώς ακατάλληλα».
Δικηγόρος επαρχίας
Ο κ. Τζαβάρας ορίστηκε επικεφαλής των βουλευτών της Ν.Δ. στην επιτροπή για τη Siemens, αλλά δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοί του που του καταλογίζουν ότι λειτούργησε «σαν δικηγόρος επαρχίας». Οχι μόνο δεν κατάφερε να πείσει τον Τ. Νεράντζη και τη Μ. Κόλλια να προσυπογράψουν τη διερεύνηση πιθανών ευθυνών «γαλάζιων» υπουργών που αναφέρονται στο πόρισμα της πλειοψηφίας αλλά η στάση του προκάλεσε παρατεταμένη σύγχυση.
Μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν συνταχθεί το πόρισμα είχε δηλώσει πως θα περιλαμβάνει και ονόματα υπουργών της Ν.Δ. με τη συναίνεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί έντονη δυσφορία στο στρατόπεδο Καραμανλή, ενώ είχε προηγηθεί η περίφημη προειδοποίηση του Βύρωνα Πολύδωρα προς τη Ρηγίλλης «αν με παραπέμψετε θα αυτοκτονήσω…». Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώθηκε είναι ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν είχε καμία επαφή με τον Κώστα Τζαβάρα. Ο πρώην υπουργός πληροφορήθηκε από την τηλεόραση ότι περιλαμβάνεται το όνομά του στο πόρισμα της πλειοψηφίας. Είχε προηγηθεί επαφή του με τον Αντώνη Σαμαρά, στην οποία φέρεται να του εξήγησε τη στάση του στην υπόθεση του C4I . Μέχρι να συνταχθεί το πόρισμα, ο Κώστας Τζαβάρας διαβεβαίωνε τους δημοσιογράφους ότι κατά την άποψή του «η τμηματική παραλαβή του C4I δεν χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, εκτός και εάν η έρευνα ξεκινήσει από την παραγγελία».
Αιφνιδιασμοί για δύο
Τις εξελίξεις στην επιτροπή αγνοούσε και ο Νίκος Δένδιας μέχρις ότου βουλευτής άλλου κόμματος τον πληροφόρησε ότι γίνεται συζήτηση για το αν όρισε ή όχι εκπρόσωπο του νομικού Συμβουλίου του κράτους στην Ελβετία για το άνοιγμα επίμαχων λογαριασμών. Ο κ. Δένδιας έσπευσε να στείλει τα σχετικά έγγραφα του διορισμού, που είναι και δημόσια, και η παρεξήγηση με την πλειοψηφία της επιτροπής λύθηκε. Ο Κώστας Τζαβάρας δεν θεώρησε ωστόσο σκόπιμο να ενημερώσει τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματός του για την εξέλιξη που τον αφορούσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιάννης Παπαθανασίου ενημερώθηκε από τον Παντελή Οικονόμου για το γεγονός ότι περιλαμβάνεται το όνομά του στο πόρισμα, ενώ δεν έχει κληθεί από την επιτροπή, ούτε, όπως δηλώνει ο ίδιος, ήταν υπουργός την περίοδο της απομάκρυνσης του εισαγγελέα Ζορμπά από την αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ούτε χειρίστηκε καμία από τις επίμαχες συμβάσεις του Δημοσίου με τη Siemens.


Πηγή : imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου