Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Καμία συμφωνία για μείωση των μισθών

Ενταση, φραστικές αντεγκλήσεις και αλληλοδιαψεύσεις επικράτησαν μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, μία ημέρα μετά την προσέγγιση και τη σύγκλιση των δύο μερών, γύρω από το φλέγον θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων και των μειώσεων των αποδοχών σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν αποδεδειγμένο οικονομικό πρόβλημα.

Όλα ξεκίνησαν μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από την δημοσιοποίηση των «κοινών θέσεων» των δύο μερών και την έντονη αντίδραση που προκλήθηκε στο εσωτερικό της ΓΣΕΕ. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος επιχείρησε να διαψεύσει ακόμη την ύπαρξη της συνάντησης με τους εργοδότες την Τετάρτη και σε δήλωσή του....




χαρακτήρισε «μεθοδευμένη αθλιότητα» τα όσα αναφέρθηκαν ως συμφωνία των δύο μερών. Διέψευσε ακόμη και την ύπαρξη «σημείων σύγκλισης» τονίζοντας οτι «η ΓΣΕΕ ούτε συμφώνησε, ούτε θα συμφωνήσει σε μειώσεις μισθών».

Ωστόσο ο πρόεδρεος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος απάντησε με νόημα πως «στις συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους το κλίμα είναι πάντα καλό, τα μπερδέματα έρχονται πάντα από αλλού». Στο ίδιο πνεύμα ο πρόεδρος των εμπόρων (ΕΣΕΕ) Βασ. Κορκίδης μιλούσε για «κλίμα συμφωνίας μεταξύ των κοινωικών εταίρων».

Στη συνάντηση της Τετάρτης, η οποία τελικώς έγινε στα γραφεία του ΣΕΒ, μετά τον αποκλεισμό του υπουργείου Εργασίας - όπου είχε προγραματισθεί - από τα μέλη του ΠΑΜΕ, υπήρξε σύγκλιση στα εξης σημεία: η απόκλιση των αμοιβών των επιχειρησιακών συμβάσεων από τις κλαδικές συμβάσεις θα φθάνει έως το12%. Η χρονική διάρκεια ισχύος των επιχειρησιακών συμβάσεων για ένα συν ένα έτη, ενώ οι επιχειρήσεις θα δεσμεύονται οτι δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις. Η διαπραγμάτευση της νέας σύμβασης θα γίνεται είτε από το εργοστασιακό σωματείο, είτε παό το κλαδικό αναλόγως με το μέγεθος της επιχείρησης.

Δώδεκα ώρες μετά η ΓΣΕΕ δηλώνει οτι δεν υπήρξε καμμία συμφωνία. Το μόνο που και οι δύο πλευρές αποδέχονται είναι να ζητήσουν με επιστολή τους από τον πρωθυπουργό να μην εφαρμοστεί η πρόβλεψη του Μνημονίου για άρση της δυνατότητας του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει τις συμβάσεις και σε επιχειρήσεις που τα μέλη της δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις.

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας πιέζεται χρονικά να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό, έως τις αρχές της άλλης εβδομάδας, προκειμένου να προχωρήσει στην διαμόρφωση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία εφόσον εγκριθεί από την τρόικα, θα πρέπει να ψηφισθεί από τη Βουλή, πριν από τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου