Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Νέα μείωση κονδυλίων στα ΑΤΕΙ της χώρας


Παρά τις δεδηλωμένες δεσμεύσεις για την έμπρακτη ενίσχυση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η κυβέρνηση προέβη και σε νέες περικοπές κονδυλίων στα ΑΕΙ και τα ΑΤΕΙ της χώρας. Ειδικότερα, με τροποποιητική απόφαση της 1ης Νοεμβρίου, έκοψε από τον ήδη περιορισμένο προϋπολογισμό των ΤΕΙ ακόμη 8,5 εκατ. Ευρώ και παρόλο που η κατάργηση της βάση του 10 στις Πανελλήνιες Εξετάσεις αύξησε το φοιτητικό δυναμικό των εν λόγω ιδρυμάτων.  Ως εκ τούτου, και δεδομένων των νέων περικοπών κονδυλίων που αποφάσισε η κυβέρνηση, από το ποσό των 90.675.000€ που επρόκειτο να κατανεμηθούν στα 15 ΤΕΙ της χώρας, ο προϋπολογισμός τους θα περιοριστεί τα 82.132.000€, περικοπές που αφορούν μόνο στο σκέλος των λειτουργικών τους δαπανών.....

Συνεπώς, το ΤΕΙ Κρήτης, με βάση την αρχική απόφαση, θα έπρεπε να χρηματοδοτηθεί με 7.245.000€, εκ των οποίων τα 5.805.000€ προορίζονταν για την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών, ενώ τα υπόλοιπα 1.440.000 θα αφορούσαν στις δαπάνες για τα συγγράμματα. Μετά την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου, επομένως, το ΑΤΕΙ Κρήτης θα λάβει κονδύλια μειωμένα κατά 645.000€ για τις λειτουργικές του δαπάνες, γεγονός που δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος, που αποτελεί και το μεγαλύτερο σε φοιτητικό δυναμικό ίδρυμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε τοπικό επίπεδο.



Παρά ταύτα, τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιώς, ιδρύματα υποδοχής μεγάλου αριθμού σπουδαστών από μετεγγραφές, θα χρηματοδοτηθούν με επιπλέον πιστώσεις, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Τόσο η Σύνοδος των Πρυτάνεων που έγινε πριν από λίγες ημέρες στον Κρήτη, όσο και οι φοιτητές από όλη τη χώρα, ζητούν να εξαιρεθεί η Ανώτατη Εκπαίδευση από την πολιτική λιτότητας, χωρίς όμως ακόμα το αίτημά τους να έχει εισακουστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου