Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Ψάχνουν «αποδιοπομπαίο τράγο». Ανταλλάσουν πυρά στη Ν.Δ. για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κρήτης

Καζάνι που ≪βράζει≫ είναι η Νέα Δημοκρατία στην Κρήτη μετά το αναπάντεχο αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών, που έφερε το συνδυασμό του κ. Γιάννη Πλακιωτάκη τρίτη δύναμη, πίσω από τον κ. Δημήτρη Γιαννουλάκη. Οι εσωτερικές δημοσκοπήσεις που είχαν γίνει στο κόμμα κεντρικά, αλλά και οι διαβεβαιώσεις των κομματαρχών στους τέσσερις νομούς, έδειχναν πως όχι μόνο θα ήταν δεύτερος ο κ. Πλακιωτάκης αλλά και με αρκετή διαφορά από τον κ. Γιαννουλάκη. Ομως τα πράγματα δεν έγιναν έτσι.....

Ετσι, τώρα, ο ≪αποδιοπομπαίος τράγος≫ αναζητείται εναγωνίως από τα στελέχη της Ν.Δ., χωρίς όμως τα μέχρι τώρα δεδομένα να επιτρέπουν το βάρος της ευθύνης για τη συρρίκνωση της δύναμής της στην Κρήτη να μπορεί να το σηκώσει μόνο ένα άτομο ή μόνο ένας παράγοντας.
Το βράδυ των εκλογών ως εύκολος στόχος θεωρήθηκε για μια ακόμα φορά ο βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης, τον οποίο φωτογράφησαν ως υπεύθυνο κάποια στελέχη του κόμματος και υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι για την απώλεια δύναμης της Ν.Δ. στη Μεσαρά, από όπου και έλκει την καταγωγή του.
Μάλιστα έκαναν λόγο και για ≪λογαριασμό≫ που πρέπει να του ζητηθεί, εξαιτίας του ότι κρίνουν πως δε βοήθησε αρκούντως στις περιφερειακές εκλογές τον επίσημα υποστηριζόμενο από τη Ν.Δ. υποψήφιο, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί πως θα ήταν επιθυμητή η διαγραφή του.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, υπάρχει και ο αντίλογος  και ενώ ο κ. Αυγενάκης αρκέστηκε να δηλώσει στη ≪Μ≫ πως η ανάλυση των αποτελεσμάτων της 7ης Νοεμβρίου δεν μπορεί να γίνει εν θερμώ και με γνώμονα τις προσωπικές απογοητεύσεις, στελέχη που τον στηρίζουν τόνιζαν πως εάν ζητηθούν ευθύνες από τον ίδιο πρέπει να ζητηθούν και από άλλα γνωστά στελέχη του κόμματος που άφησαν να φέρει η Ν.Δ. αξιοπρόσεκτα χαμηλά ποσοστά στις Ασίτες, από όπου κατάγεται ο κ. Κώστας Μπαντουβάς, στο Γάζι και στα Ανώγεια από όπου κατάγεται και ζει η οικογένεια Κεφαλογιάννη, στο Οροπέδιο του Λασιθίου από όπου κατάγονται συνεργάτες του κ. Πλακιωτάκη, αλλά και στο Ρέθυμνο όπου κυριαρχεί η κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη. Παράπονα όμως ακούστηκαν και για τον έτερο βουλευτή της Ν.Δ. Μανόλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος, όπως αναφέρθηκε, στο προσκήνιο εμφανιζόταν να στηρίζει περισσότερο από τον κ. Αυγενάκη τον υποψήφιο περιφερειάρχη Γιάννη Πλακιωτάκη, όμως στο παρασκήνιο είχε διαμοιράσει την εκλογική δύναμη που του αναλογούσε στο δήμο  Ηρακλείου στηρίζοντας τον κ. Γιάννη Κουράκη υπογείως και στο συνδυασμό του κ. Δημήτρη Γιαννουλάκη.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Πλακιωτάκης, εμφανώς απογοητευμένος από το εκλογικό αποτέλεσμα, δηλώνει πως δεν έχει πρόθεση τουλάχιστον σε επίσημο επίπεδο να ζητήσει ανάλυσή του και απόδοση ευθυνών.
Ο ίδιος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά δύο φορές κατά τη διάρκεια της  Κυριακής, προκειμένου να σχολιάσουν το μη αναμενόμενο αποτέλεσμα που έδωσε η Κρήτη στη Ν.Δ., χωρίς να επεκταθούν όμως στο ≪τις πταίει≫.
Αυτό ενδεχομένως και να το πράξουν εντός της εβδομάδας, οπότε και θα έχουν συνάντηση στην Αθήνα, για να μιλήσουν από κοντά για το προβάδισμα που πήρε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στην Κρήτη, το οποίο, όπως ήταν λογικό, ενόχλησε τον κ. Σαμαρά, αν και γνώριζε πως το νησί μας είναι το ≪γήπεδό≫ της και θα είχε μια καλή πορεία.

Το μεγάλο ζήτημα όμως που ανακύπτει πλέον είναι πως θα χειριστεί την όλη κατάσταση στην Κρήτη ο κ. Σαμαράς και αν, από τη μεριά του, θα μπει στη λογική του να τρίξει τα δόντια σε κάποιους για να συμμορφωθούν οι υπόλοιποι ή αν προχωρήσει ακόμα ένα βήμα πιο πέρα και αξιοποιήσει τη λύση των διαγραφών.
Προεκλογικά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. είχε μπει ζήτημα διαγραφών, τουλάχιστον για όσα στελέχη είχαν διαχωρίσει τη θέση τους από το επίσημο κόμμα και είχαν ακολουθήσει την κυρία Μπακογιάννη. Εκείνη η περίοδος όμως κρίθηκε ακατάλληλη για τέτοιες κινήσεις και έτσι παραπέμφθηκε μετεκλογικά.

Η θέση του προέδρου της Ν.Δ., πάντως, κρίνεται ως ιδιαιτέρως δύσκολη, αφού βρίσκεται στο μέσο ενός ≪πολέμου≫ ανάμεσα στα στρατόπεδα των δύο βουλευτών του Ηρακλείου, χωρίς να του επιτρέπουν τα δεδομένα να ενοχλήσει κανένα.

Από τη μια πλευρά ο κ. Κεφαλογιάννης, η ιστορία της οικογένειας του οποίου είναι στενά συνυφασμένη με την πορεία και την εξέλιξη της Ν.Δ. στον τόπο μας, και από την άλλη ο κ. Αυγενάκης που έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια μεγάλη δεξαμενή ψήφων που αν χαθεί θα φέρει σε δεινή θέση το κόμμα του.
Ετσι, προς το παρόν, τηρεί αποστάσεις και προσπαθεί να μη δυσαρεστεί κανέναν από τους δύο, όμως από την άλλη πλευρά βλέπει πως η Ν.Δ. σε τοπικό επίπεδο δεν είναι ενωμένη και οι συνέπειες αυτού φαίνονται ανάγλυφα στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, που όλο και ≪μαζεύουν≫ το ποσοστό του κόμματός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου