Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Προτάσεις των Αγροτών της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ηρακλείου για την έξοδο του κλάδου από την κρίση

«Με δεδομένη τη χειρότερη κρίση των τελευταίων ετών που βιώνει ο αγροτικός κόσμος του νομού Ηρακλείου, η ομάδα πρωτοβουλίας του αγροτικού τομέα της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ηρακλείου, με συναίσθημα ευθύνης απέναντι στον κλάδο κρίνει σκόπιμο να παρουσιάσει τις θέσεις της για να βγουν από το αδιέξοδο οι... παραγωγοί που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στα αναγκαία», τόνισε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο συντονιστής της ομάδας πρωτοβουλίας του αγροτικού τομέα της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ηρακλείου κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Κρίνουμε σκόπιμο, συνέχισε ο ίδιος, ότι το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης πρέπει να εξετάσει της προτάσεις μας οι οποίες είναι οι εξής:

- Άμεση δημιουργία «Αγρο - ΤΕΜΠΕ» με κατώτερο όριο τα 5 χιλιάδες ευρώ και διαμόρφωση του ποσού ανάλογα τα καλλιεργούμενα στρέμματα ή τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου.
Αυτή η επιχορήγηση θα αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα της ρευστότητας που οδηγεί σε εγκατάλειψη της υπαίθρου και της κτηνοτροφικής δραστηριότητας

- Άμεση στελέχωση των υπηρεσιών και ενίσχυση του ελέγχου για να αποφευχθεί το φαινόμενο των «ελληνοποιήσεων».

- Δυναμική στήριξη στις επενδύσεις του αγροτικού τομέα.

- Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει το πρόγραμμα της αναμπέλωσης για τη διάσωση της αμπελουργίας. Παρά την εύλογη αγωνία των αγροτών που έχουν δει το εισόδημά τους να μειώνεται σε ποσοστό που ξεπερνά ακόμα και το 60% δεν υπάρχει καμία ουσιαστική παρέμβαση πέρα από υποσχέσεις.

- Τέλος πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα, όπως π.χ. μείωση του ΦΠΑ, στις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και συνολικά στις επιχειρήσεις εστίασης για τη χρήση Κρητικών προϊόντων».

Όπως ειπώθηκε, τις επόμενες ημέρες θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης αλλά και με τον αρμόδιο υπουργό προκειμένου να κατατεθούν και επίσημα οι σχετικές προτάσεις.

Ο αγροτικός τομέας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ηρακλείου αποτελείται από τους: Συντονιστής: Πρίαμος Ιερωνυμάκης ενώ μέλη είναι οι κύριοι: Γιάννης Φουντουλάκης, Μανούσος Κριαράς, Διονύσης Καψάλης, Γιώργος Γιανναδάκης, Μιχάλης Μανουσάκης, Αριστείδης Χαμαλάκης, Νίκος Ψαρολογάκης, Γιώργος Γωνιανάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου