Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Στον αέρα 400 υπάλληλοι της Νομαρχίας Ηρακλείου

Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των υπαλλήλων της Νομαρχίας, οι οποίοι μόλις 15 ημέρες πριν από την 1η Ιανουαρίου, όταν δηλαδή θα ισχύσουν οι νέοι καλλικρατικοί θεσμοί και δεν θα υπάρχουν πια Νομαρχίες, δεν ξέρουν σε ποιο γραφείο θα δουλέψουν!
Το κυριότερο δε είναι ότι δεν ξέρουν ούτε καν αν θα πληρωθούν, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, Αντώνη Μαρκάκη, δεν τους έχει γίνει καμία ενημέρωση.
Έτσι, στον…
 αέρα βρίσκονται 440 υπάλληλοι της νομαρχίας, οι οποίοι δεν δέχτηκαν να δηλώσουν εθελοντική μετάταξη.
Οι υπάλληλοι έχουν καταλήξει να ρωτούν ο ένας τον άλλον, αλλά χωρίς να παίρνουν καμία απάντηση.
«Ενώ έπρεπε πολλά πράγματα να προχωράνε, να έχουν έρθει προεδρικά διατάγματα και να κινείται η διαδικασία για τις μετατάξεις και των εργαζομένων στην Περιφέρεια και στους δήμους, δεν έχει έρθει ακόμη τίποτα. Σε 15 ημέρες δεν ξέρουμε ούτε τι δουλειά θα κάνουμε, ούτε πού θα βρισκόμαστε, ούτε ποιον προϊστάμενο θα έχουμε. Δεν γνωρίζουμε τίποτα απολύτως ούτε από το υπουργείο, ούτε από την Ομοσπονδία, αλλά και γενικά από κανέναν. Ρωτάμε ο ένας τον άλλο για το αν γνωρίζει κάτι. Δεν μας ενημερώνουν για το παραμικρό, δεν ξέρω εάν θα πιεστούν τις τελευταίες 15 ημέρες, αλλά κι έτσι να γίνει, δεν θα προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μετάταξή μας, αφού απαιτείται μία ολόκληρη διαδικασία. Υπολογίστε ότι μεσολαβούν και οι γιορτές. Οπότε, πότε θα γίνουν όλα αυτά; Το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρουμε ακόμη εάν θα πληρωθούμε την 1η του μηνός, αφού δεν θα εργαζόμαστε πουθενά», αναρωτιέται ο κ. Μαρκάκης.
Ωστόσο, το πρώτο εξάμηνο του 2011 δεν θα φέρει μεγάλες αλλαγές μόνο για τους υπαλλήλους της Νομαρχίας, αλλά και για τους δημότες, οι οποίοι πιθανότατα να ταλαιπωρούνται από υπηρεσία σε υπηρεσία για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους, σύμφωνα με τον ίδιο.
Εθελοντικά
Όσον αφορά στο εθελοντικό κομμάτι των μετατάξεων, 52 εθελοντικές μετατάξεις είχαν κατατεθεί και έγιναν δεκτές οι 41 στους δήμους, σύμφωνα με τον κ. Μαρκάκη.
Αυτοί θα τοποθετηθούν στο δήμο της έδρας του νομού και όσοι υπηρετούσαν σε αποκεντρωμένες υπηρεσίες της Νομαρχίας θα πάνε στον αντίστοιχο δήμο.
Διαδικασία
Επίσης, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία των υποχρεωτικών μετατάξεων για 26 περίπου υπαλλήλους, ενώ μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει γίνει η δημοσίευση και ανακοίνωση στους συγκεκριμένους υπαλλήλους.
Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του υφυπουργού Εσωτερικών, Γιώργου Ντόλιου, το προσωπικό που υπηρετεί σε οργανικές μονάδες μετατάσσεται σε δήμους στους οποίους περνούν και οι αρμοδιότητες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (π.χ. προσωπικό Πολεοδομιών). Οι υπάλληλοι μετατάσσονται υποχρεωτικά στο δήμο της έδρας του νομού ή εντός των ορίων του νομού, ενώ οι μόνιμοι υπάλληλοι μετατάσσονται σε συναφείς κλάδους και ειδικότητες.
Επίσης, οι υπάλληλοι που εργάζονται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας μετατάσσονται με την ίδια σχέση εργασίας στο δήμο όπου λειτουργούσαν τα ΚΕΠ, ενώ στην ίδια διαδικασία μετάταξης περιλαμβάνονται και οι δόκιμοι υπάλληλοι, καθώς ο κλάδος Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών έχει προβλεφθεί αποκλειστικά και μόνο για τη στελέχωση των ΚΕΠ και το προσωπικό αυτό δεν θα μπορεί να απασχοληθεί σε αλλότρια καθήκοντα, όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο.
Ταλαιπωρία για δεύτερη φορά!
Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι στις Νομαρχίες αναγκάζονται να… μετακομίσουν, όπως τονίζει ο κ. Μαρκάκης.
Πολλοί από τους εργαζομένους στις Νομαρχίες είχαν ζήσει ακριβώς τις ίδιες καταστάσεις πριν δεκαέξι χρόνια, όταν από υπάλληλοι υπουργείων μετατάχθηκαν υποχρεωτικά στις υπηρεσίες των νέων τότε Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων…
Τώρα από τις Νομαρχίες οδηγούνται υποχρεωτικά στους δήμους και στην Περιφέρεια.
«Εμείς είμαστε κάθετοι και αντίθετοι στις υποχρεωτικές μετατάξεις. Εμείς θέλαμε και τώρα να ισχύσει το κομμάτι της εθελοντικής μετάταξης. Να επιλέξουμε δηλαδή την υπηρεσία που θα πάμε στις ήδη υπάρχουσες της αιρετής Περιφέρειας, όχι να δημιουργήσουμε εμείς νέες» τονίζει ο ίδιος, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια όλων των μελών του Συλλόγου.
Ενημέρωση
Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από την πλευρά των νέων αιρετών δημάρχων και περιφερειαρχών για το τι μέλλει γενέσθαι.
«Δεν μας έχει καλέσει κανείς για να συζητήσουμε για τα προβλήματα που θα έχουμε από 1η Ιανουαρίου είτε σαν δήμος είτε σαν Περιφέρεια. Ούτε κάποιος αιρετός που εκλέχτηκε τώρα, ούτε κάποιους που βρίσκεται στο χώρο του δήμου ή της Περιφέρειας. Δυστυχώς, όλα είναι ρευστά» σημειώνει ο κ. Μαρκάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου